jun 13, 2016 / door Jan-Willem Ligtelijn / In Piwik, Privacy, Webstatistieken

Piwik en Google Analytics vergelijken

Piwik en Google Analytics vergelijken is op sommige punten appels met peren vergelijken. Er zijn zeker overeenkomsten tussen beide pakketten. Beide pakketten delen een “common ground” als het gaat om de basisfunctionaliteit, maar daarna houden de overeenkomsten tussen Piwik en Google Analytics wel op. Op basis van het whitepaper  dat Piwik heeft uitgebracht kunnen we de grootste verschillen op een rij zetten. Ik ben zo vrij geweest de voor dit blog relevante vergelijkingen uit dit whitepaper te halen en de vertalen naar het Nederlands. Onderverdeeld in diverse onderwerpen vindt u hier diverse vergelijkingen terug.

Piwik en Google Analytics en limieten

In ons vorige blog hebben we het al over een aantal limieten gehad. Hieronder vindt u een vergelijking tussen Piwik en Google Analytics met betrekking tot diverse limieten.

LimietGoogle AnalyticsPiwik
Aantal hits per maand10 miljoen hits per maand per gratis account. Als u hier regelmatig bovenuit komt dient u te upgraden naar GA360 of wordt u gevraagd uw eigen data samplingpercentage op te geven. Zo kunt u kiezen tussen hogere dataprecisie of snellere responseGeen limieten. De enige limiet die u heeft is de capaciteit van uw eigen infrastructuur. Piwik gebruikt geen datasampling. Piwik Cloud is gelimiteerd tot 500 miljoen acties per maand. U betaalt een bedrag afhankelijk van gemeten verkeer.
Aantal hits per gebruiker per dag200.000 hits. Deze limiet geldt ook voor GA360.Geen limieten.
Aantal hits per sessie500 hits per sessie (exclusief e-commerce)Geen limieten.
Aantal gebruikersaccounts100 accounts per login. Als u deze limiet heeft bereikt dient u een extra Google login te maken en deze voor de volgende accounts te gebruiken. Er is geen limiet aan het aantal gebruikers die u toegang kunt geven op een specifieke view.Geen limieten. U kunt net zoveel accounts toevoegen als u wenst.
Bewaartijd van uw dataGegarandeerd 25 maanden. Veel gebruikers zien echter dat ze verder terug kunnen. U kunt de datageschiedenis niet migreren naar een ander accountGeen limieten. U kunt uw data voor altijd bewaren inclusief de gehele bezoekersgeschiedenis en rapporten. U kunt ervoor kiezen om geschiedenis te anonimiseren of na een bepaalde periode te verwijderen. U kunt ook ook geschiedenis importeren in Piwik vanuit een ander Piwik account
Aantal properties die u kunt tracken per account(websites, apps etc.)Each Analytics account can have up to 50 properties, and for each property, up to 25 views.Geen limieten. De enige limiet die u heeft is uw eigen infrastructuur. Bij een goede setup kan Piwik makkelijk meer dan 20.000 websites aan. Piwik kan worden geoptimaliseerd om er meer dan 20k te verwerken.
Custom variabelenU kunt maximaal 5 custom variabelen tracken.Standaard kunt u 5 custom variabelen tracken per bezoek of per pageview. U kunt het aantal custom variabelen laten uitbreiden.
Custom dimensiesBinnen elke property zijn er 20 indices beschikbaar voor verschillende custom dimensiesStandaard zijn er 5 custom dimensies beschikbaar per bezoek en/of per actie. Het is mogelijk om meer custom dimensies toe te voegen tot maximaal 15 binnen de scope van het bezoek
Aantal doelen:20 doelen per reportageviewGeen limieten.
E-commerce transacties per dag50.000 transactiesGeen limieten.
Data export:5000 rijenGeen limieten aan het aantal records dat u kunt exporteren. Als u een limiet wilt instellen kunt u dat zelf.

Dashboards vergelijken

De wijze waarop dashboards kunnen worden opgebouwd verschillen in opzet. Hieronder vindt u de belangrijkste verschillen tussen beide systemen.

Google AnalyticsPiwik
Het GA Dashboard voorziet in samenvattingen van rapporten in de vorm van widgets.Het Piwik dashboard in zeer flexibel en aan te passen met widgets.
Dashboards zijn bijzonder flexibel en aanpasbaar. U kunt diverse widgets gebruiken per dashboard en deze los van elkaar configureren om zo de data te tonen die u nodig heeft.U kunt zelf een layout kiezen voor elk dashboard
U kunt maximaal 20 dashboards met elk 12 widgets opbouwen en elke view of property van uw GA account.Piwik heeft geen limieten op het aantal dashboards of widgets

Bekijken en vergelijken van grote hoeveelheden properties en segmenten

Het bekijken en vergelijken van grotere datasegmenten of het vergelijken van data over meerdere websites is een functionaliteit die wat beter naar voren komt bij Piwik.

Google AnalyticsPiwik
Het is niet eenvoudig om binnen Google Analytics data te vergelijken van meerdere websites. U dient heen en weer te schakelen tussen properties of accounts.Piwik maakt het standaard mogelijk om data over meerdere websites met elkaar te vergelijken
Als u veel websites beheert voor meerdere klanten is het best lastig om een overview te maken over het geheel. Om dit te bewerkstellingen heeft u externe tools nodig zoals Cyfe.Voor elke rij is er een evolutie rij beschikbaar waarmee u data kunt vergelijken van andere rijen en statistieken
Als u honderden of duizenden websites met elkaar wilt vergelijken biedt de Premium editie van Piwik hier prima plugins voor zoals "Metasites""
Piwik maakt het mogelijk om meerdere segmenten met elkaar te vergelijken in het "comparison" dashboard"

En nog veel meer…

We kunnen nog veel meer verschillende functies vergelijken. Hierboven staan de meeste “algemene” zaken wel beschreven. Voor een totaaloverzicht verwijs ik u graag naar het whitepaper van Piwik. Deze kunt u hier downloaden. Piwik heeft een geweldige infographic gemaakt waarin de “weg” naar de juiste keuze voor uw analytics platform mooi wordt duidelijk gemaakt!

piwik_vs_google_analytics_infographic