apr 7, 2014 / door Jan-Willem Ligtelijn / In Webstatistieken

Is er een alternatief voor Google Analytics?

Google heeft website analyse tot een ware kunst verheven. Met hun Analytics pakket zetten ze nog steeds de standaard in web analyse. Bovendien bieden ze Google Analytics ook nog eens gratis aan. Waarom zou je dan eigenlijk op zoek zijn naar een alternatief? Omdat alternatieven ook Google aan het denken zetten. Alleen door concurrentie wordt creativiteit gestimuleerd bij grote ondernemingen. Dáárom zijn alternatieven belangrijk!

Ik kan me niet voorstellen dat er echt een beter alternatief is…

Beter, beter… Er zijn in ieder geval voldoende alternatieven. We moeten wel eerlijk zijn en toegeven dat de meeste pakketten het echt niet halen bij Google Analytics, maar er zitten een aantal pareltjes tussen. Zeker als je simpelweg niet zo veel nodig hebt.

Is er een probleem met Google Analytics dan?

Het grootste probleem zit hem in de “not set” en “not provided” zoekwoorden in Google Analytics. Google schermt deze zoekwoorden af vanwege “privacy redenen”. Maar gek genoeg zien betalende klanten deze zoekwoorden wel… Daar kun je dus je vraagtekens bij zetten. De alternatieven voor Google Analytics laten alles zien mits ze op zoekwoorden niveau data kunnen verzamelen.

Testen dan maar!

Om een goed oordeel te kunnen vellen gaan we de komende weken een aantal Google Analytics alternatieven testen. Er is maar één spelregel: De pakketten moeten gratis voor handen zijn. De komende week gaan we beginnen met Piwik.

Het eerste alternatief: Piwik

De komende week gaan we Piwik onder de loep nemen. Piwik is gratis en ook nog eens platform onafhankelijk. Er zijn veel website ontwikkelaars die zweren bij Piwik als alternatief voor Google Analytics. Sir Miles gaat Piwik eens aan de tand voelen! We laten volgende week van ons horen! Stay tuned!